HOUSE AT PEKA PEKA

Project Description

A coastal house north of Wellington provides a weekend and holiday retreat nestled in the dunes some 2 kilometres from the beach. The house is arranged in a 'U' shaped plan, with a covered recreational pool and paving forming a central glazed and sheltered atrium in an environment of ever contrasting weather.

The plan provides  alternative usages depending on the weather. A variety of experiences are gained through the house, responding to needs and to weather. The design builds on the language of a New Zealand response to a beautiful site with 360º views, and uses a restrained palette of materials consisting of weathered board and batten cladding, corrugated iron roofing, timber window joinery, tiled and carpeted floors, with quarry titled atrium, plasterboard walls and some timber ceilings.

Awards

NZIA Branch Award 1995

NZIA National  Award 1996

NZIA Enduring Architecture Award 2013

Location        
Peka Peka, Kapiti Coast
Program         
New House
Time of Project

Start 1993-Completed 1994      
Client            

Withheld
Value of Project         
Withheld
Project Team

Gordon Moller, Tony Johnston

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle